خودرو های جدید بازار ایران
تحولات جدید در خودروسازی داخلی
خودروسازان داخلی با وجود وابستگی شدید به خودروهای قدیمی، طی یکی دو سال اخیر تلاشهای زیادی برای توسعه و تولید مدلهای جدید برای خودرو های جدید بازار ایران انجام دادهاند. این شرکتها که بازار انحصاری خودرو را در اختیار دارند، تغییرات و ارتقاءهایی جزئی روی همان خودروهای قدیمی انجام داده و آنها را با نامهای جدید یا پسوندهای متفاوت به بازار عرضه کردهاند. این مدلها با وجود اینکه تغییرات چندانی نداشتهاند، توانستهاند تا حدودی به بازار کسلکننده خودروهای داخلی تنوع ببخشند.
طبق اظهارات مسئولان خودروسازان داخلی، بسیاری از این پروژهها تا پایان سال به نتیجه خواهند رسید و انتظار میرود در شش ماه آینده خودروهای جدیدی به بازار عرضه شوند. در این مطلب به بررسی خودروهای ایرانی جدیدی که قرار است تا پایان سال ۱۴۰۳ به بازار عرضه شوند میپردازیم.
رونمایی از محصولات جدید در سالهای اخیر
اخیرا خودروسازان بزرگ و کوچک داخلی از محصولات جدیدشان برای بازار ایران رونمایی کردند. تعدادی از این خودروها مدلهای مونتاژی چینی بودند، درحالیکه سایر محصولات توسط شرکتهای داخلی توسعه داده شدهاند. با این حال، مصرفکنندگان ایرانی همچنان منتظر عرضه این خودروها به بازار هستند. بسیاری از این خودروها در مرحله رونمایی باقی ماندهاند و زمان دقیق عرضه آنها مشخص نیست.
این مطلب، نگاهی جامع به خودروهای جدید بازار ایران دارد که هنوز وارد مرحله عرضه نشدهاند و قصد دارد تا اطلاعات کاملی درباره این خودروها ارائه دهد.
سهند
برای اولین بار دو سال پیش در اولین دورهٔ نمایشگاه تحول صنعت خودرو بود که مدلهای جدید سایپا اطلس و سهند دیده شدند و هرچند اطلس ماهها است که به دست خریداران رسیده اما هنوز خبری از سهند نیست. البته سایپا از ابتدای امسال پیشفروش این خودرو را آغاز کرده و نمونههای ثبتنامی تا پایان سال به خریداران تحویل داده خواهند شد. سهند یکی از خودرو های جدید بازار ایران است که اساساً فیسلیفتی روی ساینا محسوب میشود که در قسمت جلو و عقب کاملاً بازطراحی شده است. این خودرو مثل اطلس، در داخل هم از داشبورد کاملاً جدیدی با تریم دورنگ بهره میبرد. سهند همچنان از همان پیشرانهٔ ۱.۵ لیتری هشت سوپاپ M15 خانوادهٔ ساینا و کوییک استفاده میکند اما این موتور با بهروزرسانیهای جزئی مثل تجهیز به سیستم زمانبندی متغیر سوپاپ، حالا کمی قویتر شده و ۹۰ اسب بخار قدرت تولید میکند. هنوز قیمت سهند مشخص نیست ولی با توجه به پیشپرداخت ۲۲۷ میلیون تومانی در طرحهای پیشفروش، قیمت نهایی این خودرو باید چیزی در حدود ۴۵۰ میلیون تومان باشد.

دنا جوانان
اولین بار در دیماه ۱۴۰۱ ایرانخودرو نسخهٔ ارتقاءیافتهٔ پیشرانهٔ EF7 توربو را در دنا پلاس اتوماتیک معرفی کرد و حدود شش ماه بعد با اعلام مشخصات رسمی این نسخه، متوجه شدیم که ایرانخودرو قصد دارد از نام محبوب و خاطرهانگیز جوانان برای آن استفاده کند که در دههٔ ۴۰ و ۵۰ شمسی زینتبخش نسخهٔ قویتر و جذابتری از پیکان بود. پس از گذشته حدود یک سال و نیم، به گفتهٔ مدیر پروژهٔ دنا جوانان، قرار است نهایتاً از مرداد امسال عرضهٔ این خودرو به بازار آغاز شودو در زمره خودرو های جدید بازار ایران قرار بگیرد. مهمترین ویژگی دنا جوانان برخورداری از نسخهٔ ارتقاءیافتهٔ پیشرانهٔ EF7 توربو است که با تغییراتی مثل تجهیز به سیستم زمانبندی متغیر سوپاپها دوگانه، خروجی کمی بالاتری برابر با ۱۶۰ اسب بخار قدرت و ۲۴۰ نیوتن متر گشتاور دارد. دنا جوانان در ظاهر صرفاً با زه قرمزرنگ دور جلوپنجره، تریم قرمزرنگ داخل چراغهای جلو و تریم نقرهایرنگ روی رکابها با نوشتهٔ TURBO از دنا پلاس معمولی متمایز شده است.

شاهین پلاس
سایپا که سالها است به دنبال برطرف کردن مشکل اصلی خودرو شاهین یعنی پیشرانهٔ توربوشارژ قدیمی و کمبازده بوده، بیش از یک سال پیش در اواخر فروردین ۱۴۰۲ طی مراسمی در محل کارخانهٔ مگا موتور از شاهین پلاس با موتور جدید رونمایی کرد. این خودرو به پیشرانهٔ ME16 مجهز شده که در اصل نسخهٔ سایپا از موتور TU5 یا بهعبارتدیگر، نسخهٔ ایرانیزهٔ موتور EC5 پژو-سیتروئن محسوب میشود که از قراردادهای دوران برجام به سایپا رسید. سایپا بهتازگی کاتالوگ رسمی شاهین پلاس را منتشر کرده و قرار است بهزودی فروش آن را آغاز کندو به لیست خودرو های جدید بازار ایران وارد میشود. این خودرو ابتدا در نسخهٔ اتوماتیک عرضه خواهد شد که به گیربکس شش سرعتهٔ اتوماتیک ساخت DAE مجهز است یعنی همان گیربکسی که در تارا و دنا پلاس هم میبینیم. برای داخل شاهین پلاس تریم دورنگ مشکی و کرم در نظر گرفته شده و به لیست امکانات آن سه مورد جدید شامل تنظیم برقی ۶ جهته صندلی راننده، گرمکن صندلیهای جلو و شیشههای دودی عقب اضافه شده است.

پارسخودرو P90
اواخر فروردین ۱۴۰۲ سایپا در کنار شاهین پلاس، خودروی جدید دیگری بنام P90 را هم رونمایی کرد. این خودرو درواقع نسخهٔ ایرانیزهٔ رنو تندر ۹۰ محسوب میشود که به دلیل در اختیار داشتن امتیاز پلتفرم و وجود زیرساختهای تولید در کشور، سایپا قصد دارد از طریق پارسخودرو آن را دوباره به خط تولید بازگرداند. P90 در طراحی بیرونی در قسمت جلو و عقب کاملاً بازطراحی شده و شباهتی به تندر ۹۰ ندارد اما در داخل از همان داشبورد قدیمی استفاده میکند که از ساندرو گرفته شده است. زیر کاپوت این خودرو هم بجای موتور اصلی رنو، همان پیشرانهٔ ۱.۶ لیتری ME16 قرار میگیرد که با شاهین پلاس مشترک است. انتقال نیروی این موتور در P90 هم توسط گیربکس پنج سرعتهٔ دستی شاهین صورت خواهد گرفت. طبق برنامهٔ اعلامی پارسخودرو، قرار است امسال ۴۰ هزار دستگاه از P90 تولید شود که به عنوان خودرو های جدید بازار ایران معرفی میشوند. اما ازآنجاییکه این خودرو هنوز در حال آزمایش است، تحقق چنین برنامهای بعید به نظر میرسد.

ریرا
بیش از دو سال پیش در بهار سال ۱۴۰۱، ایرانخودرو از اولین کراساوور خود با نام ریرا رونمایی کرد و حالا سرانجام پس از طی شدن پروسهای طولانی، این خودرو آمادهٔ عرضه به بازار شده است. ریرا روی پلتفرم نسل اول پژو ۲۰۰۸ ساخته شده است که این پلتفرم هم در دوران برجام به ایران رسید. این کراساوور ایرانی به همان پیشرانهٔ دنا جوانان یعنی نسخهٔ ارتقاءیافتهٔ موتور EF7 توربو با ۱۶۰ اسب بخار قدرت مجهز است و انتقال نیرو هم توسط همان گیربکس شش سرعتهٔ اتوماتیک DAE صورت میگیرد. البته گفته شده بعداً تیپهای دیگر ریرا با پیشرانهٔ TU5P هم تولید خواهد شد. چندی پیش قیمت ریرا یک میلیارد و ۲۷۰ میلیون تومان اعلام شد اما بلافاصله وزیر صمت در مصاحبهای اعلام کرد این خودرو با قیمتی کمتر از یک میلیارد تومان از شهریورماه عرضه میشود؛ بنابراین، هنوز قیمت نهایی کراساوور ریرا مشخص نیست ولی عرضهٔ آن طی سال جاری قطعی به نظر میرسد که به عنوان خودرو های جدید بازار ایران وارد خیابان ها میشود.

کیامسی ایگل
درحالیکه تمام خودروهای این لیست از ایرانخودرو و سایپا بودند، کرمان موتور هم قصد دارد تا پایان امسال اولین خودروی ملی خود را به بازار عرضه کند. این خودرو اما در اصل فیسلیفتی روی جک J4 محسوب میشود که کرمان موتور امتیاز پلتفرم آن را از شرکت چینی خریده است. برای اولین بار، ایگل در اولین دورهٔ نمایشگاه تحول صنعت خودرو در شهریور ۱۴۰۱ در قالب پروتوتایپی ماکت مانند دیده شد و سرانجام در بهمن ۱۴۰۲ در نمایشگاه خودروی تهران، نسخهٔ نهایی و تولیدی آن به نمایش درآمد. در ایگل شاهد طراحی جدیدی در قسمت دماغه هستیم که البته چندان زیبا به نظر نمیرسد و صرفاً از J4 متفاوت است. در داخل هم همان داشبورد جک را میبینیم که صرفاً با تریم دورنگ برای صندلیها و رو دریها همراه است. زیر کاپوت ایگل هم پیشرانهٔ ۱.۵ لیتری چهار سیلندر J4 قرار گرفته است که ۱۰۴ اسب بخار قدرت و ۱۳۷ نیوتن متر گشتاور دارد و نیروی خود را به همان گیربکس CVT قبلی تحویل میدهد اما طبق گفتهها، احتمال ارائه یک گیربکس پنج سرعته دستی هم وجود خواهد داشت.

پژو ۲۰۷ صندوقدار
۲۰۷ صندوقدار خودروی جدیدی نیست و قبلاً در بازار کشورمان حضور داشته اما قرار است امسال با تغییراتی دوباره به خط تولید بازگردد. این خودرو اولین بار در خرداد ۱۳۹۷ به دست خریداران رسید و پس از مدت کوتاهی، در سال ۱۳۹۹ با افزایش فشار تحریمها و توقف واردات گیربکسهای اتوماتیک، ایرانخودرو به تولید آن پایان داد. سپس در آذر ۱۴۰۲ در حاشیهٔ دومین نمایشگاه تحول صنعت خودرو، مسئول بخش توسعه ایرانخودرو از بازگشت ۲۰۷ صندوقدار به خط تولید ایرانخودرو خبر داد و طبق جدیدترین اخبار، ۲۰۷ صندوقدار در برنامهٔ تولید ایرانخودرو برای سال ۱۴۰۳ قرار گرفته و قرار است در دو نسخهٔ دستی و اتوماتیک به بازار عرضه شود. مهمترین تغییر ۲۰۷ صندوقدار جدید نسبت به نمونهٔ قبلی، تجهیز به پیشرانه TU5P است که ۱۱۳ اسب بخار قدرت و ۱۴۴ نیوتن متر گشتاور دارد. در بخش انتقال نیرو هم این پژوی 0صندوقدار با گیربکس شش سرعتهٔ اتوماتیک جدید ایرانخودرو ارائه میشود اما ایرانخودرو قصد تولید نسخهٔ دستی ۲۰۷ صندوقدار را هم دارد.

آریا
سایپا آریا محصول جدید سایپا برای بازار ایران هستند. سایپا آریا هاچبک کراس است که الگوی طراحی ظاهریاش با شاهین مشترک است. این خودرو در نمایشگاههای مختلف و در غرفه سایپا حضور دارد اما هنوز زمان عرضه قطعی آنها مشخص نشده است. سایپا برای آریا از موتور دولیتری تنفس طبیعی ساخت چین بهره میبرد.

محصولات اکستریم
مدیران خودرو نیمه دوم 1402، از عرضه محصولات لوکس چری به بازار کشورمان خبر داد. این خودروها با برند اکسید در چین و روسیه عرضه شدهاند اما در بازار ما با نام اکستریم شناخته خواهند شد. سه محصول اکستریم TXL، اکستریم VX و اکستریم LX نخستین خودروهای لوکس چری برای بازار ایران معرفی شدند. از بین سه محصول معرفیشده، اکستریم VX برای تست و بررسی در اختیار خبرنگاران قرار گرفته است. بااینحال هنوز قیمت و شرایط فروش اکستریم VX مشخص نشده است. علت اصلی تأخیر در آغاز مونتاژ و عرضه محصولات اکستریم به بازار ایران را میتوان چالشهای تأمین ارز دانست. این خودروها برای دریافت قطعات به ارز نیاز دارند؛ ازاینرو تا زمان دریافت ارز موردنیاز و واردات قطعات به ایران، مونتاژ آنها آغاز نمیشود.

فیدلیتی XB1
فیدلیتی XB1 نیز یکی دیگر از خودرو های جدید بازار ایران است که آن را در رویدادهای خودرویی میبینیم اما هنوز به مرحله عرضه نرسیده است. مانند خودروهای اکستریم، دلیل عرضه نشدن فیدلیتی XB1 نیز مشکلات ارزی است. در واقع مدیران گروه بهمن از مشکل تأمین ارز گلایه دارند و این معضل را دلیل اصلی وارد نشدن خودروهای جدید به بازار میدانند. فیدلیتی XB1 با نام اصلی جتور داشنگ شناخته میشود و سومین محصول جتور در گروه بهمن پس از جتور X70s (فیدلیتی پرایم) و جتور X70 پلاس (فیدلیتی پرستیژ) است. فیدلیتی XB1 از مشخصات فنی مشابه با تیگو 7 پرومکس بهره میبرد که شامل موتور 1.6 لیتری توربوشارژر و گیربکس هفتسرعته دوکلاچه میشود. البته این خودرو در قالب نسخه هیبریدی نیز عرضه شده است که باتوجهبه مشکلات تأمین ارز، امکان عرضه آن حداقل در زمان فعلی بعید به نظر میرسد.

نتا جیتی
نتا جیتی نیز از خودرو های جدید بازار ایران و گروه بهمن به شمار میآید که هنوز به مرحله عرضه نرسیده است. محصول نتا خودرویی وارداتی است که گروه بهمن دلیل عرضهنکردن آن را کمبود ارز عنوان میکند. نتا جیتی خودرو اسپرت کوپه دودر است که در چند نسخه به بازار چین عرضه میشود. ابتدا رسانهها اعلام کردند نتا جیتی با مدل پایه به بازار ایران میآید اما اکنون صحبتهایی مبنی بر عرضه نسخه فولآپشن این خودرو با سیستم تمام چرخ محرک مطرح شده است. باوجوداین تا زمان عرضه نهایی و تعیین قیمت، نمیتوان در مورد اطلاعات فنی نتا جیتی اظهار نظر قطعی داشت.

آریزو 8 و تیگو 7 پرومکس
مدیرانخودرو همراه رونمایی از خودروهای اکستریم به عنوان خودرو های جدید بازار ایران، دو محصول جدید را نیز در خانواده فونیکس رونمایی کرد. آریزو 8 و تیگو 7 پرومکس نیز از خودروهای جدید بازار ایران هستند که هنوز به مرحله عرضه نرسیدهاند. دلیل عرضه نشدن این خودروها اعلام نشدن قیمت آنها از سوی شورای رقابت و سازمان حمایت است؛ بنابراین این دو خودرو هنوز در مرحله قیمتگذاری قرار دارند اما ممکن است نیمه دوم 1403 شاهد عرضه هر دو محصول فونیکس به بازار باشیم.


برای استفاده از مقالات و اطلاعات بیشتر در رابطه با خودرو به بخش مقالات وبسایت رسمی اوستا کار مراجعه کنید. موفق باشید!
بدون نظر